Teippaa paristot, estä tulipalot!

Vuosittain syttyy useita tulipaloja vain sen vuoksi, että käytöstä poistetuissa paristoissa onkin vielä jäljellä jännitettä, joka aiheuttaa oikosulun osuessaan toiseen paristoon tai metalliin. Siksi paristojen ja kannettavien akkujen navat tulisi teipata piiloon kotona heti laitteesta poistamisen jälkeen. Se on helppoa, katso video täältä.

NÄIN KIERRÄTÄT PARISTOT OIKEIN

• Tulipaloriskin välttämiseksi teippaa paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti kun poistat ne käytöstä.
Pakkaa vuotavat tai ruosteiset paristot tai akut erilliseen muovipussiin, näin estät ärsyttävien aineiden joutumisen iholle tai muille pinnoille.
• Kerää käytetyt ja oikein suojatut paristot ja akut sellaiseen paikkaan, josta lapsi ei saa niitä käsiinsä, ja vie säännöllisesti kierrätykseen.
Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen, vaan palauta ne paristonkeräyspisteisiin, joita löytyy kaikista kannettavia paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista. Kierrätystä varten kerätyt paristot ja akut on hyvä säilyttää virtanavat suojattuina esimerkiksi pantillisten pullojen lähellä, jolloin ne muistaa helposti ottaa mukaan kauppareissulle.

Teipatut paristot on helppo pudottaa kaupassa tällaiseen laatikkoon:

keräyslaatikko_uusi

Älä säilytä käytettyjä paristoja tai akkuja helposti syttyvän materiaalin vieressä

Pariston tai akun lämpeneminen ei sinänsä ole ongelmallista, mutta jos lähellä on helposti syttyvää materiaalia, kuten paperiroskia, on tulipalon riski suuri. Parhaassa tapauksessa joku ehtii puuttua asiaan siinä vaiheessa, kun paristojen säilytyspaikasta alkaa nousta savua, mutta huonoimmassa tapauksessa tilanne voi johta tulipaloon.

Uutisoituja esimerkkejä vaaratilanteista:

http://yle.fi/uutiset/turvonnut_matkapuhelimen_akku_saattaa_olla_vaarallinen_-_voi_rajahtaa/7907419 (Yle, 7.4.2015)

http://yle.fi/uutiset/tyhja_paristo_voi_aiheuttaa_oikosulun__palotarkastaja_neuvoo_turvallisimman_sailytystavan/7778402 (Yle, 3.2.2015)

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/66651-makuuhuoneen-kaapissa-pamahti-kahdesti-sitten-nakyi-tulta (Karjalainen, 2.2.2015)

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014111018825036_uu.shtml (Iltalehti, 11.11.2014)

juliste_kuvana

Tallenna